I lördags gick Tjejmilen 2017 av stapeln och jag sprang tillsammans med Anna Lissjanis, Sporthälsas chefredaktör och Milla Åkerlund … två framgångsomsusade tjejer som håller en rätt hög träningsnivå jämfört med mig. Vi bestämde oss dock för att springa för att ha trevligt … inte för att pressa tider och hetsa. Vilket passade mig perfekt som sovit minimalt sedan hemkomsten från Los Angeles. Jag var rätt så duktig på löpning när jag var yngre … men träningsformen är en färskvara … Du kan inte luta dig tillbaka på gamla meriter. Ett faktum som jag gissar att vi alla blir smärtsamt medvetna om i takt med stigande ålder och att latmasken i kombination med stillasittandet framför datorer tar över alltmer.

Mitt personbästa på milen i mogen ålder är 54.57 min. Allt under timmen är ju bra som motionär, vilket jag anser mig att vara. Och jag tränar aldrig inför lopp. Har ingen plan eller så. Bara springer så fort jag orkar. Och jag springer inte lopp bara för visa mig på styva linan på Instagram …  😉 Nej, så långt har det inte gått. Ännu. Jag springer lopp för att vi har så kul tillsammans – att springa lopp har blivit mitt nya gå på klubb – gemenskapen,  musiken och underhållningen efter vägen … och ruset efteråt.

Vi hade anmält oss till snabbaste startgruppen för att slippa trängas med folk som promenerar. Det finns ju de som går runt milen på bortemot tre timmar, hur man nu lyckas med det? Vi sprang i prat-tempo och behandlade allt mellan himmel och jord längs vägen. Det var inte tyst en minut och vi sprang i mål hand i hand på 66 minuter. Alltså 1 minut mer än mitt rekord men jag hade så mycket trevligare för den minuten. Någonstans kan jag också konstatera att min lägsta nivå är relativt hög … Beror ju såklart på vem du jämför med. 😉

Tjejmilen är ett välarrangerat och etablerat lopp sedan 1984. En trevlig och tämligen lättsprungen slinga, jämfört med till exempel ToppLoppet (2016) i Hagaparken som jag upplevde som hemsk … med återkommande sega långa uppförsbackar. Eller Midnattsloppet med flera branta uppförsbackar och energisugande kullerstenar, men ändå ett av mina favoritlopp på grund av alla festligheter runtomkring. Att springa lopp är smått beroendeframkallande och det har blivit en hel del lopp med åren …

Mina 6 i topp favoritlopp hittills, under de två senaste åren, har varit:

Adidas #EnergyTakeoverSthlm 2015.  Tyvärr var detta påkostade marknadsföringslopp för Adidas en engångsföreteelse … men vi hade så kul och det hände saker längs slingan hela tiden som inslag av DJ:s , rökmaskiner, raketer och vatten. Löparfest då den är som allra bäst! Jag sprang loppet tillsammans med Karin Rahm, Maya Nesterov, Ulrika Nilsson och Christina Castillo.

Tjejmilen 2017 – att springa lopp är en utmanande och rolig umgängesform

Taggade tjejer, redo att ta över Stockholm City tillsammans med Adidas.

Nike Women´s 10K Stockholm 2015.  Även detta ett otroligt välarrangerat lopp med hög underhållningsfaktor och jag sprang loppet tillsammans med Christina Hamrin och Anna Westrin.

Women´s Health halv Marathon 2015 . Min första och enda halvmara hittills. Ett kul lopp runt Djurgården som jag definitivt kan tänka mig att springa igen. Tog mig runt på cirka 2 timmar tack vare peppen av Christina Hamrin, Anna Westrin och Camilla Andersson.

Tjejmilen 2017 – att springa lopp är en utmanande och rolig umgängesform

MÅÅÅÅÅL!!!

Midnattsloppet. Midnattsloppet är en stående favorit och de senaste åren har jag sprungit det tillsammans med Mårten. Ett kuperat söderlopp genom kuperad cityterräng. Att det arrangeras på kvällen gör det mer festligt.

Tjejmilen 2017 – att springa lopp är en utmanande och rolig umgängesform

Midanttsloppet 2015 … Kom ihåg hur trött jag var den kvällen … Sprang på vilja med Mårtens hjälp.

Ullevi Arena Challenge 2016. UAC var ett obstical race med 60 hinder som är roligare (och mindre farligt) än vad det kanske låter? Jag hade världens bästa upplevelse, mycket tack vara Idas förtjänst. Vi som deltog var jag, Ida, Bingo och Mårten. Kanske blir det en repris i år?

Tjejmilen 2017. Det perfekta förstagångsloppet för dig som inte sprungit milslopp tidigare. Tjejmilen, vi ses nästa år igen!