Sassa Ali beskriver sig själv som en färgstark, kreativ och levnadsglad person med ett jäkla go´ som står med båda fötterna på jorden. Hon säger att hon har ett naturligt driv och får energi av att leva livet hon vill leva och jobba med det hon älskar: ”– Livet är för kort för att inte våga följa sina drömmar”, säger Sassa när jag ringer  (skypar) upp henne i Barcelona.

Livet har inte alltid varit en tiofilig motorväg i gröna recept och framgång: Sassas livserfarenheter och brokiga bakgrund har fått henne uppskatta det hon har och förstå att lycka är ett val och handlar i mångt och mycket om inställning till livet. Hon menar att lycka är ett begrepp man själv måste forma och jobba aktivt för. Lycka och välmående kommer  inte till dig som ett brev på posten.

Den största utmaningen i hennes eget liv har varit att hitta verktyg för att skapa en meningsfull tillvaro där hennes vardagliga känslor av tillräcklighet och välmående inte är avhängt på andra. Att sakta men säkert ha blivit sin egen bästa kompis, har varit ett sätt för Sassa att må bra.

För 29 år sedan föddes en liten flicka i Theran med ett mission – att guida, inspirera och vägleda människor till en hälsosammare livsstil.

Ett kall som naturligtvis uppdagades först i vuxen ålder och sedan fyra år tillbaka har Sassa livnärt sig på heltid att motivera och coacha kvinnor online. Hon skriver även en blogg som listades som en av Sveriges ”10 bästa hälsobloggar” av Aftonbladet Wellness och som i fjol blev nominerad till ”bästa hälsoblogg” på Life Awards.

Vi känner henne som den bildsköna och akrobatiska ständigt leende yogisen med gröna drinkar handen: ”Matkreatören med det gröna tänket och regenten av affirmationer” – vars uppfriskande bilder i medelhavsmiljö får tusentals Instagramföljare att vilja promenera i hennes sneakers. Men för Sassa har inte alltid hälsan gått på räls. I en öppenhjärtig intervju berättar Sassa om de djupa depressionerna och känsloätandet – hur hon på egen hand skräddarsydde sin kost och mådde bättre, om tiden innan- och efter bloggen, flytten till Barcelona, drömmar och framtidsplanerna tillsammans med fästmannen Magnus:

– Jag har alltid varit en sportig och aktiv person och testat en mängd olika idrottsgrenar genom livet, säger Sassa. Jag provade på en hel del bollsporter som ung och kom snabbt på att det inte var något för mig. Jag gled senare in på dans, thaiboxning och styrketräning och då hade jag helt plötsligt hittat hem. Men trots min ”aktiva” livsstil mådde jag inte alls bra och var ofta deprimerad och var en riktig känsloätare. Jag började äta antidepressiva tabletter och kombinationen av småätandet och medicinen gjorde att jag gick upp i vikt. Ordet balans var något som kom att bli mer bekant för mig senare med åren. Det tog lång tid för mig att utveckla en sund relation till min kropp och till mat. Jag testade mig fram med en mängd olika dieter och andra knasiga metoder innan jag hittade formeln som var bäst för mig.

Kombinationen av antidepressiva mediciner och småätande gjorde att Sassa gick upp i vikt: " _ jag var en riktig känsloätare", berättar hon i intervjun.

Kombinationen av antidepressiva mediciner och småätande gjorde att Sassa gick upp i vikt: ” – jag var en riktig känsloätare”, berättar för mig.

Hur kommer det sig att du började jobba med hälsa och vad sysselsatte du dig med innan bloggen fick sitt genombrott?

– Det är en väldigt intressant fråga faktiskt. För cirka 4 år sedan bestämde jag mig för att sluta med alla mina mediciner och där bland SSRI (anti depressiva). Jag hade kommit till en punkt i mitt liv där jag ville börja prioritera min hälsa på riktigt och det var det jag gjorde. Samtidigt hade drömmen om att jobba med hälsa börjat växa sig stark. Passionen för rörelse fanns där redan och det kändes därför helt rätt att utbilda mig till personlig tränare. När jag startade med bloggen under den perioden hade jag redan skapat ett momentum för mig själv. Innan jag utbildade mig till PT jobbade jag på träningsanläggningen Elixia i Oslo där jag hade olika befattningar och jag har även jobbat som butikssäljare (Filippa K och Samsoe&Samsoe).

Jag har förstått att du äter mycket rawfood och superfood samt att du utesluter både gluten och laktos från din kost. Finns det en medicinsk anledning till det?

 – Jag har som sagt testat en rad olika dieter under min hälsoresa och innan jag kom underfund med varför jag mådde så dåligt: Jag hade dagligt ont i magen och blev ständigt förkyld/sjuk. På den tiden åt jag vanlig husmanskost: Precis som jag hade blivit undervisad i skolan men också vad läkarna sa till mig att jag borde äta efter att jag hade fått diagnosen IBS. När den kosten inte hjälpte började jag på eget initiativ ersätta alla mjölk och köttprodukter för att testa ut hur förändringen skulle komma att påverka mig. Det visade sig funka riktigt bra så jag fortsatte på den banan. Valde då att utesluta gluten och i stort sett alla djurprodukter och fick enormt goda resultat.

För mig är det också en etisk fråga. Jag anser att det är mitt personliga ansvar att reducera mitt bidragande till industrier som skadar naturen som till exempel köttindustrin bidrar med. För mig har det fungerat att äta en växt baserad kost men självklart finns det nyanser och även om jag väljer att äta så som jag gör så är jag ej fanatisk och placerar mig inte heller i ett fack. Väljer hellre att säga att jag tar aktiva beslut för det som jag mår bra av och det jag kan stå för. Jag skulle aldrig kunna gå ut med och säga att ”alla bör äta som jag”, eller ”att raw food är svaret på allt” och lika lite jag skulle påstå ”att superfoods är ett måste.” Vi är alla olika och måste lära känna våra egna kroppar och bli bättre på att lyssna på kroppen – vad vi mår bra av och inte. Att ha ont och bli sjuk ofta är inte ett naturligt tillstånd för kroppen. Då är det något som inte stämmer och det är ens eget ansvar att försöka bli vän med kroppen för att se var det behövs justeras, för att tillföra mer av det som får en att må bra och fungera bättre.

Sassa lade om kosten på eget initiativ och blev av med medicinerna.

Sassa lade om kosten på eget initiativ och gick ner i vikt, mådde bättre och slutade äta antideprissiva mediciner.

Du och din sambo Magnus är bosatta i Barcelona sedan en tid tillbaka. ”Modigt” tycker säkert många. Det där med att packa resväskan och flytta från kylan till medelhavet, är säkert en dröm som säkert många Skandinaver delar men inte vågar förverkliga. Kan du berätta om flytten och livet i Barcelona?

Det är alltid en anpassnings period när man bosätter sig i ett annat land med en främmande kultur. Beroende på vad man har för inställning så går det olika snabbt att komma in i samhället på ett ”ytligt” plan. För att etablera sig i ett nytt land tar det minst ett år innan man börjar bygga bestående sociala kontakter och så vidare. Då både jag och Magnus hade bott utomlands tidigare, kände vi att vi båda ville fortsätta testa på ett liv utanför Skandinavien. Han hade jobbat några år i Norge efter sina Master studier men kände att han ville ta ännu en MBA och sökte då till business skolan IESE i Barcelona för att lättare få in en fot globalt. För mig var det inte så svårt att tacka ja till ett varmare klimat och kultur. Livet är alldeles för kort för att inte våga testa på nya saker. Det underlättade helt klart att jag enkelt kunde ta med mig mitt jobb dit. Jag är van att bo utomlands men visst är det en utmaning ibland med en ny kultur. Flytten till Barcelona är planerad på två år och vi får se efter Magnus examen i maj om vi väljer att fortsätta bo i Spanien eller om vi flyttar vidare till ett annat spännande alternativ utomlands? Det återstår att se! Ingen av oss är särskilt sugna på att flytta tillbaka till Norden.

Vad är det bästa med Barcelona?

Kombinationen av strandliv och stadsliv samt det underbara klimatet förstås. Här är människor väldigt varma och lättsamma att komma i kontakt med. Det finns även så mycket gott att äta och otroligt bra hälsorestauranger i Barcelona.

Kombinationen av cityliv och strandliv är ett av flera skäl till att Sassa gillar Barcelona.

Kombinationen av cityliv och strandliv är ett av flera skäl till att Sassa gillar Barcelona.

Beskriv hur en vanlig arbetsdag kan se ut?

Ingen dag är den andra sig lik förutom vissa fasta dagliga rutiner. Då jag är en morgonperson startar jag dagen tidigt med någon form av yoga/aktivitet. Därefter svara jag på mejl och uppdaterar mina sociala kanaler, tar hand om mina PT-kunder och jobbar administrativt. Mitt på dagen bryter jag av med ett träningspass för att sedan gå in i den kreativa fasen på eftermiddagen när jag gör nya recept och fotar material och så vidare.

Vad gör dig till en bra tränare?

Den största anledningen skulle jag vilja säga är att jag älskar och brinner för det jag gör. Jag ser mina klienter och tar deras önskemål på allvar. Jag vet av erfarenhet att mina verktyg har hjälpt mina klienter långsiktigt och varit både enkla och motiverande att ta till sig. Jag jobbar på ett sätt som hjälper och stärker kroppen inifrån och ut. Tror inte på förbud eller att avgränsa olika delar. Det handlar om att se individen och ge verktyg som kan hjälpa just denna på sin hälsoresa, samtidigt som jag alltid är noga med att väva ihop och se hälsa ur fler perspektiv än endast ett. Att dela en holistisk syn, som enligt mig är mer hållbart i längden.

Hur ser din egen träning ut?

Min träning är en kombination av styrketräning och yoga praktik ca 5-6 dagar i veckan. Daglig rörelse är för mig essentiellt och jag går gärna tidiga morgonpromenader och är också öppen för andra inslag som dans och boxning. Jag ser alltid till att variera min träning och tar gärna några coola klasser när jag har möjlighet för att boosta motivationen!

Sassa gillar att variera sin träning med olika inslag.

Även om Sassas träning mestadels består av styrketräning och yoga gillar hon att variera sin träning med olika inslag.

Vad har du för tips till läsaren som går i blogg-planer? Hur skriver man en framgångsrik blogg?

– Jag tror det är viktigt att ha en tanke och en vision med det man vill framföra. Viktigt att man har det klart för sig själv så att läsarna får en klar bild av vad bloggaren önskar att förmedla, så att det inte blir rörigt med en massa osammanhängande inlägg. Att finna en röd tråd och följa den. Visst ligger det mycket arbete bakom, samtidigt är det viktigt att driva en blogg inom ett område som man verkligen gillar. Struktur, en kombination av bra bilder och intressanta inlägg.

Du skriver ofta om lycka och tacksamhet. Vad är lycka för dig?

– Lycka kan vara så mycket för mig. Jag finner en enorm lycka av att omfamna frihetskänslan av att göra det jag vill och att helt enkelt leva i linje med det jag tror på. Samtidigt kan jag bli lycklig av att ha struktur, rutiner och harmoni omkring mig. Älskar lyckan i dem små tingen i livet, som att njuta av frukostar, skratta och umgås med goda vänner och resa med min partner. Upplevelser som ger perspektiv på livet kan verkligen få mig att inse hur lyckligt lottad jag är som har det livet jag har. Men allra viktigast tror jag att ”lycka” är något som man väljer och något som man själv skapar. Det är ett val, då det många gånger handlar om vilken inställning man har i livet.

Läsarnas frågor till Sassa:

Hur vågar man följa sin dröm?

Man måste någonstans låta den nyfikna inställningen till att våga följa sin dröm vara större än ”rädslan” att gå utanför sin komfortzon. Det handlar ofta om att man tar ett kliv utanför det man är van vid. Ibland behöver man kompromissa och kanske ”nöja” sig med mindre trygghet eller andra ovana ting. I slutändan är priset för att man vågade ta det där steget, vara SÅ värd satsningen. Livet är för kort för att inte våga följa sina drömmar. Man kanske inte fullföljer alla men förhoppningsvis någon.

"– Livet är för kort för att inte våga", säger Sassa om valet att flytta till Barcelona.

”– Livet är för kort för att inte våga”, säger Sassa om valet att flytta till Barcelona.

 

Hur lär man sig att ta vara på nuet?

– Att stanna upp och fokusera på andetagen under dagen är en otroligt bra övning för att bli mer uppmärksam på nuet. Sedan gillar jag en specifik övning som finns att hämta från Paulo Coelhos bok Pilgrimsresan, där det finns ett tips om att promenera i 20 minuter men med en reducerad hastighet än vad det tempo man vanligtvis brukar gå i. Och att under den promenaden öva på att lägga märke till detaljer, människor och omgivningen.

Sassas tre i topp- smoothies

CHOKLAD SMOOTHIE
1 Person

#Torsdagssnacket | Bloggaren Sassa Asli om flytten till Barcelona: " – Livet är för kort för att inte våga"

2-3 dl hasselnötsmjölk
1/2 dl frysta fikon
1/2 liten avokado
1 mogen fryst banan
1 msk raw kakao
1/2 tsk carob
1 msk ärtprotein (valfritt)
1 tsk maca pulver
1 tsk kokosolja

TOPPA MED
Raw kakaonibs
Mullbär
Kanel

GÖR SÅ HÄR
Mixa i din blender, toppa och ät med en sked. Njut av varje tugga!

FRI FRÅN
Mejeriprodukter, animaliskaprodukter, gluten, raffinerat socker och soja.

 

BLUEBERRY BOOST
1 stort glas

#Torsdagssnacket | Bloggaren Sassa Asli om flytten till Barcelona: " – Livet är för kort för att inte våga"

2 dl kokosvatten
1,5 dl vatten
1,5 dl blåbär
1 dl fryst persika
1 tsk ekologiskt kallpressad kokosolja
10 droppar Supernature Aloe Vera
1 msk Supernature Hampa frön
1 tsk Supernature rå kakao pulver
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 msk chiafrön

TOPPA MED
1/2 Granatäpple
Blåbär
Supernature Kakaonibs

GÖR SÅ HÄR
Blanda ner alla ingredienser i din blender och mixa. Toppa smoothien med granatäpple, blåbär och kakaonips. Ät och njut!

FRI FRÅN
Gluten, mejeri, raffinerat socker, animaliska produkter och soja.

GRÖN ALOE VERA SMOOTHIE
1 Person

#Torsdagssnacket | Bloggaren Sassa Asli om flytten till Barcelona: " – Livet är för kort för att inte våga"

 

3 dl kokosvatten
1 dl fryst mango
1/2 banan
En liten näve spenat
1 msk grönt super pulver
2 msk ärtprotein
1 tsk lucumapulver
1/2 tsk äkta vaniljpulver

Boosta med 10 droppar Supernature Aloe Vera 40X, just den här motsvarar fem liter aloe vera-juice.

TOPPA MED
Färska blåbär

GÖR SÅ HÄR
Mixa allt i din blender till en slät smoothie. Toppa med färska bär och ät med en sked. Hoppas det smakar!

FRI FRÅN
Mejeriprodukter, animaliskaprodukter, gluten, raffinerat socker och soja.

SNABBFAKTA OM SASSA

#Torsdagssnacket | Bloggaren Sassa Asli om flytten till Barcelona: " – Livet är för kort för att inte våga"

 

Namn: Sassa Asli

Familj: Norska sambon Magnus, mamma, pappa och lillebror.

Gör: Personlig Tränare, bloggare och hälsoprofil

Bor: Barcelona

Motto: ”The way we experience the world around us, is a direct reflection of the world within us” Gabrielle Bernstein

Aktuell med: Nylansering av PT-Online som erbjuder detox, kost och träningsupplägg

Hemsida: www.ptsassa.com

Blogg: www.sassaasli.com

Instagram: @sassa_asli

 

VEM VILL DU TRÄFFA I #TORSDAGSSNACKET FRAMÖVER?

Du har möjlighet att önska vem du vill läsa om i torsdagssnacket framöver. Du har även chansen att ställa läsarfrågor till vederbörande: Vilka frågor vill Du ha svar på som aldrig ställs? Kommentera här i bloggen eller mejla mig! vardagspeppmedmalin@gmail.com