Det här är första delen i min nya intervjuserie ”torsdagssnacket” där jag träffar och intervjuar erkända profiler i hälso- och träningsbranschen. Premiärinlägget med dietisten Josefine Jonasson blev passande nog på självaste Skärtorsdagen. Hoppas du ska gilla dessa återkommande inlag. Dela gärna med dig av vad dina tankar i kommenterarfältet nedan. <3

Jag, Mårten och Josefine på träningsresan på Mallis. Josefine är tvåbarnsmamma men har en tredje på väg.

Jag, Mårten och Josefine på träningsresan på Mallis.

Torsdagssnacket del 1: Dietisten Josefine Jonasson om livsstilsförändring och röda dagar: ”– Det svåra är att vilja lika mycket hela tiden”

Varför firar vi påsk? Hur många av dagens unga har koll på det egentligen? Tänker på vårt moderna mångkulturella samhälle med uppluckrade traditioner och shoppinggallerior med food courts från alla världens hörn. Vi svenskar ursäktar oss ju nästan för att sjunga vår egen nationalsång och åker till IKEA för att äta husmanskost. Vi äter hellre svindyra importerade gojibär framför våra egna inhemska antioxidantrika blåbär. Hur har det blivit så? Har det kanske med att vi själva massemigrerade på 1800-talet att göra – för att vi trodde att Amerika var bättre?

Påsken – en kristen tradition från början som handlade som Jesus lidande men som i dag till 90 % handlar om ägg, kycklingar, mat – och godis. Rätt skruvat när man tänker efter, eller hur? Jag har svårt att tänka mig att genomsnittssvensken av i dag lever särskilt kristet? Det finns såklart undantag som i alla fall. Numera när vi lagt bibeln på hyllan går våra svenska traditioner i första hand ut på att äta och kröka – första maj, Midsommar, Halloween, Lucia, jul och Nyår: ”Det är klart det att du ska ha dig en jäkel! ” (Det finns alltid skäl att fira)

Är du medveten om hur många röda dagar vi har på ett kalenderår? 26! Sen får vi ju inte glömma allt annat vi ”måste” fira som födelsedagar, bröllop, studenter, mors dag, fars dag och kanelbullens dag, fettisdagen med semlor och pannkakans dag. Det finns numera en ursäkt 365 dagar om året när du kan passa på att göra ”undantag” och ”unna” dig lite extra. Vips så har byxorna krympt i takt med att undantagen blivit vår vardag!

Jag har träffat föreläsningsgeniet och drottningen av metaforer (och kanske den mysigaste inflyttade Söderbönan jag har träffat) – dietisten Josefine Jonasson, för att ta reda på hennes tankar om påsken, röda dagar och värderingar kring vår livsstil: – Det gäller att hitta ett livsstilsläge som funkar för dig. Vi har många gånger högt uppsatta ideal och vill förändra men orkar liksom inte göra kraftansträngningen som krävs för att nå ända fram. Det svåra när det kommer till förändringar är att vilja lika mycket hela tiden, säger Josefine medan hon rör i sin koffeinfria cappuccino. Hon fortsätter: – Vår livsstil är grundat på värderingar, hur vi ser på oss själva och omgivningen. Fråga dig vad du vill se i backspegeln om sex månader framåt? Det är även viktigt att man kan motivera för sig själv– varför man vill göra en förändring: Är det för att må bättre? Gå ner de där retsamma sista kilona? Eller för att orka prestera inför ett maraton? Ju mer konkret man kan vara mot sig själv desto enklare är det att hålla fokus, hon gör en paus där och biter i sin smörgås.

Josefine pratar med inlevelse. Det är svårt att inte låta tankarna börja snurra kring sig själv. Josefines resonemang går att applicera inom många olika områden och vi har alla något vi behöver jobba på – är det inte maten så handlar det kanske om ett annat beteende vi brottas med. Jag har flera inom vilka områden jag skulle kunna vara så mycket bättre mot mig själv. Det där med att sätta sig själv först.

Jag ber Josefine att dela med sig av sin bästa ”action plan” inför påsken – för dig som tycker det är svårt att stå emot snasket men gärna vill. Här är Josefines bästa tips till ToppHälsas läsare:

 

  1. Är det värt det?
Ätas eller inte? Det är frågan du kan ställa dig innan du hugger in på påskgodiset med hull och hår.

Ätas eller inte? Det är frågan du kan ställa dig innan du hugger in på påskgodiset med hull och hår.

Vet du egentligen hur mycket energi lösgodiset i ett medelstort påskägg innehåller? Det kan röra sig om ett helt dagsintag (2000 kalorier) Så, innan du går loss på godiset, fundera en stund på om det verkligen är värt det? Hur kommer du må efteråt? Är det verkligen gott? Eller äter du godis bara för att det hör påsken till? Finns det kanske något som du till och med tycker är godare än godis? Alternativt kommer du fram till att det ÄR värt det och slukar hela ägget utan att dela med dig 😉

 

 

  1. Aktiva val

Försök att skippa småätandet mellan måltiderna och vara mer medveten om det du stoppar i munnen. Det är så himla lätt att få i sig mer energi än vad man tror. Läs på innehållsförpackningen! Digestivekex är inte ”nyttiga” (=energisnåla) bara för att de är fiberberikade. Det är viktigt att du känner att DU VÄLJER vad du stoppar i munnen. Äter du en kanelbulle så är det för att DU har valt det och inte för den ”hoppade in i munnen”, bara sådär, på Pressbyrån.

 

  1. Vad är undantag?

Fundera på det här med undantag. Vad innebär egentligen det? Har undantagen under det senaste året blivit en vana? Dags att se över dina vanor kanske?

 

  1. Ät inte för andras skull.

Ta inte en kaka för att svärmor vill det. Ät inte i rädsla för att såra andras känslor. Det är du som bestämmer över ditt ätande och dina val.

 

  1. Allt är inte ”förstört” bara för att du tog den där kakan.

Kroppen känner ingen skillnad på om du äter en kaka eller någonting annat. Det där dåliga samvetet sitter i din hjärna. Det händer oss flesta att vi äter något vi inte alls hade tänkt men det viktiga då (för vikten) är att undvika att elda på situationen genom att äta mer. Låt inte en kaka bli 10. Allt är inte ”förstört” för att vi gjorde ett litet snedsteg. Vänta inte till på måndag: Det är aldrig försent på dagen för att börja om med det hälsosamma livet.

 

  1. Krångla inte till det genom att se till detaljer.

Det är helhetsbilden som är avgörande när det kommer till hälsan. Krångla inte till det genom att se till detaljerna istället för till helheten. Det spelar till exempel ingen roll hur mycket du mäter och följer upp på Run Keeper om du inte kommer ut i spåret. Eller hur duktig du är på att räkna kalorier om du äter pizza till lunch fyra arbetsdagar av fem. Kom ihåg att det är bättre att äta nästan rätt än helt fel.(Josefines motto)

 

  1. Be om support (eller inte)

Är du typen som vill ha uppbackning från omgivningen och att någon praktiskt taget griper in och ”sliter” kakan ur munnen på dig? I så fall kan en idé vara att be om support från dina anhöriga under en långhelg som påsken. Eller så kanske du är typen som hellre vill göra din ”grej” för dig själv i det tysta – utan störande angrepp och tillrop från omgivningen? Fundera på det där, hur du egentligen vill ha det? Det är olika för alla.

 Josefine, vad är skillnaden mellan en dietist och en nutritionist?

– Som dietist jobbar man oftast med att träffa patienter och att ge dem rätt kostråd efter sjukdom eller vid andra behov. Dietistutbildningen innehåller därför både sjukdomslära och samtalsmetodik.

En nutritionist är oftast mer forskningsinriktad och binder samman kunskapen om fysiologiska och biokemiska effekter av energi och näring med människors behov och hälsa.

 Om jag vill bli dietist vad innebär det för mig? Utbildningstid? Universitet eller finns det bra privata utbildning på kortare tid som du kan rekommendera?

– Dietistutbildningen finns på tre ställen i Sverige, Umeå, Uppsala och Göteborg och omfattar minst 3 års studier. Man kan också läsa till magister- eller masterexamen och då läser man ytterligare 1-2 år. Som dietist kan du ansöka om legitimation från Socialstyrelsen efter examen så du behöver gå just denna utbildning. Det finns en uppsjö av andra kostutbildningar men du blir inte just dietist av dem.

Snabbfakta med Josefine:

Bättre att äta nästan rätt än helt fel, är Josefines motto.

”Bättre att äta nästan rätt än helt fel”, är Josefines motto.

 

Namn: Josefine Jonasson

Familj: Sambo och två (snart tre) barn.

Gör: Jobbar som dietist. Träffar klienter, föreläser, skriver om framförallt viktnedgång och hälsa.

Motto: Bättre att äta nästan rätt än helt fel.

Kontakt: josefine@sundofine.se

"Det svåra är att vilja lika mycket hela tiden", menar Josefine. Ur serien Elvis.

”Det svåra är att vilja lika mycket hela tiden”, menar Josefine. Ur serien Elvis.

 

Visste du att:

– Vi svenskar leder godisligan genom att äta 17 kg godis om året per person. Jämfört med genomsnitts EU-invånaren som äter 7 kg.

– 2010 åt vi 6000 ton (!!!) godis under påsken i Sverige.

Påskhumor med Johan Glans (det här klippet är så himla roligt! Och tack Johan för inspirationen) KLICK