I en rosakantad medievärld där babymagar och nyförlösta babylyckor poppar är det lätt att få för sig att det där med att bli gravid och föda barn är en “walk in the park”. Bilden vi får är att det bara är att leva på livet med karriär, stress och partners, så tar man det där med barn när det passar in i schemat. Men faktum är att när du är mogen att bli mamma, är det inte alls säkert att kroppen är i samklang med själen. En kvinna som har egen erfarenhet av detta är tvåbarnsmamman och träningsprofilen Erika Kits. Till skillnad från majoriteten som väljer att lägga locket på sin sorg har hon valt att gå ut öppet och berätta om sitt missfall – med förhoppningen om att det kan hjälpa andra:

– Hur man upplever ett missfall är så himla olika från person till person eftersom att vi skiljer oss så himla mycket från varandra. För mig var det fruktansvärt. Jag minns att jag blev så himla provocerad när omgivningen frågade hur långt gången jag var när missfallet inträffade? Som att det skulle ha en lindrande effekt om det skedde tidigare än senare. Att jag ”bara” var i nionde veckan när tragedin inträffade gjorde inte sorgen mindre. Jag kände mig tom, bestulen och så innerligt ledsen. Jag sörjde och sörjde för det enda jag ville var att få ett till barn.
– Jag kände mig misslyckad och liten. Som att jag kan klara massor, men inte det jag är skapt för.

Vi hade haft det knackigt i relationen under en längre tid och hade valt att lägga fokus på att vara småbarnsföräldrar, huset och karriären istället för på varandra. Vi hade pratat om ett syskon till Knut men jag tycker inte att man skaffar barn för att reparera en relation. Vi började gå i parterapi och så småningom blev vi gravida och lyckan var fullkomlig. Ända tills den där nattsvarta dagen: Jag var på utomlandsjobb – en träningsresa i Portugal och hade känt mig lite orolig med molande värk i äggstockarna. Jag skulle precis på en middag med 200 gäster när jag plötsligt började störtblöda. Det är sjukt hur mycket blod och vätska som får rum där inne, trots att fostret är så pyttelitet.

Jag kommer ihåg hur jag både blev chockad, ledsen och frustrerad. Sen var det som om någon sorts autopilot tog över mitt medvetande. Jag skulle bara fixa mig själv och det första jag gjorde när jag landade på svensk mark igen var att åka direkt till en föreläsning om hormoner och graviditet för en kvinna som heter Marianne Arnström (KLICK). Hon berättade att det finns ett ämne –naturligt progesteron  som skulle kunna återställa eventuell hormonell obalans som till exempel sägs kunna uppstå av p-piller etc. Många vittnar om att det fungerar men jag hann aldrig testa”

När Frans föddes, som i dag är 9 månader, hade jag känt mig gravid i 1,5 år. Kroppen och sinnet förändras så mycket när du är gravid. Det går inte en sekund utan att man tänker på det där lilla livet som växer inuti en med kärlek, tankar och oro. Det där är svårt för en man att förstå, hur mycket vi påverkas. Och kanske ingenting man heller kan begära. Det är i vår kropp det händer och det händer så himla mycket med kroppen på kort tid.

Och till alla kvinnor där ute som drabbas av missfall: Det är inte konstigt om du känner dig otillräcklig och tvivlar på kroppens förmåga. Sörj och var arg. Skrik! Men var snäll mot dig själv, din kropp och ta hand om dig. Att missfall är vanligare än vi tror betyder inte att du inte blir gravid igen (om du vill). För mig släppte sorgen när jag slutade försöka förändra och förbättra. När jag varvade ner och släppte fram gråt.

Läs och dela gärna Erikas blogginlägg om du tror att det kan hjälpa dig och andra. En text som känns och berör. Naket och ärligt. Och en verklighet för så många: http://www.healthyliving.se/erika-kits/tag/missfall/

Snabbfakta

Erika Kits hoppas att hennes historia kan hjälpa andra i samma sits.

Erika Kits hoppas att hennes historia kan hjälpa andra i samma sits.

Namn: Erika Kits Gölevik

Ålder: 35

Familj: Martin, Knut 6 år, Frans 9 mån.

Gör: personlig tränare, yogalärare, holistisk Gruppträningsinstruktör, journalist, författare, bloggare (haha, behöver en A4 som visitkort)

Motto: “gör något idag som ditt framtida jag kommer tacka dig för” (och ett litet obs: att göra något kan också vara att välja INTE göra. Att softa. Vara nöjd.)

Aktuellt: med boken lifestyle planner – 12 veckor till ett skönare jag (KLICK)

Sajt: healthyliving.se, topphälsa.se

Blogg: healthyliving.se/Erika-kits