Att storstäda efter en långhelg som midsommarhelgen kan vara intressant: Godispapper, chipspåsar, tårtkartonger och tomflaskor om vartannat. Inte en grönsaksblast så långt ögat ser.  Du är vad du äter är en sliten fras – DU ÄR DINA SOPOR, är ännu mer rakt på sak. Men som tur har man inte varit ensam om att konsumera ALLT det där. *Puh* När gymmet äntligen öppnar igen står du där pliktskyldigt flåsandes på löpbandet som en blodhund efter en hare, omgiven av andra tillnyktrandes cardiogrannar. Kollektiv deperation att försöka kompensera midsommarslarvet. Trots blodet som rusar i huvudet och ett galopperande hjärta, känns samvetet lättare efteråt.

Och ”BAAAAM!” DÄR har du en av de största bovarna till varför många tappar träningsmotivationen. Att man tränar av FEL anledning. Jag har varit inne på det där förut: Så fort du sätter ett ”MÅSTE” framför träning blir det kravfyllt, ångestladdat, fantasilöst och oerhört tråkigt. Att KOMENSATIONSTRÄNA leder bara till fel associationer kring träning, och du minns bara det jobbiga (blodsmaken och att hjärtat ville hoppa ur kroppen till nästa) till nästa gång. Lyssna på kroppen. Och hur kul är det att släta av 45 minuters löpning när kroppen inte vill?

Dessutom kan det inte särskilt hälsosamt att träna när kroppen fortfarande är medtagen av alkohol – hjärtat får jobba hårdare, skaderisken ökar (att trampa snett osv) när du är ofokuserad och så länge kroppen jobbar för att förbränna alkoholen ur systemet får du inga nämnvärda träningsresultat. Visst kan det kännas bättre mentalt för stunden men långsiktigt ..?

Träning ska vara lustfyllt och något du gör för att öka din livskvalitet, inte ett straff! När du rör på dig regelbundet får du mer energi och blir fräschare, rörligare, kroppens alla system mår bättre, du sover bättre, presterar bättre på jobbet och hjälper dig att hålla en hälsosam vikt.

Äter du bra och lever balanserat för övrigt, är en helgs slarv ingen ”dödssynd”. Det viktigaste när det kommer till formen och hälsan (framförallt) är att hålla balans och att aldrig låta undantagen blir till vanor.

Mitt råd till dig som har festat hårt i helgen: ”Vila och kom i gen på fräsch (ny) kula”. Måndag är bara en ”lucka” i kalendern. Låt träningsveckan börja på onsdag vet ja!

Att röra på sig ska vara något du gör för att må bra och stärka dig själv inifrån och ut.

Att röra på sig ska vara något du gör för att må bra och stärka dig själv inifrån och ut.

Du kanske också gillar …