Faktum är att all träning kan klassas som mirakelträning och har en föryngrande effekt på kroppen (och knoppen)! Du behöver inte ens träna särskilt hårt eller mycket. Måttlig träning räcker alldeles utmärkt. Att hålla igång på ett hälsosamt sätt – det vi kallar motion: Promenera, jogga, cykla, simma, åka skridskor, skidåkning, gympa och lätt styrketräning. ”You name it!”  Suveränt, eller hur?! Det är vetenskapligt bevisat att den som motionerar minst tre gånger i veckan är biologiskt tio år yngre i kroppen än den som inte tränar.

Tre övningar för ett spänstigare löpsteg

Man behöver absolut inte träna på gym för att styrketräna. Lovar att bjuda på mer hematräning eller utomhus och utan vikter framöver. Här bjuder jag på tre effektiva *benövningar som även involverar rumpa, bål och axlar. Inspirerade av min PT Christina Hamrin (Ja, jag tränar med PT under vissa perioder för att få nytändning i träningen) Perfekt att ”slänga in” en dag när du har ont om tid. Värm upp med till exempel 10 minuters rodd (involverar hela kroppen) och kör dessa tre ”multiövningar” fyra varv, så har du gjort en bra insats för att öka marginalerna till ett friskt och lång liv. 😉 Programmet tar inte mer än 10-15 minter av din tid!

  • Dessa tre övningar är suveräna inför löparsäsongen för ett spänstigare steg. För att bli snabbare i spåret behöver du stärka bålen, benen (hela benen såklart – även området runt knäna) och rumpan. Tänk på att inte hasta igenom övningarna utan räkna till 2 sek när du skjuter ifrån och 4 sek när du håller emot vikten.

 

 

Kettlebell swing: Tänk på att spänna bålen och "knipa" med rumpan genom hela övningen. Superbra övning som involverar hela muskelkorsetten (bålen), axlar, ben och rumpa.

Kettlebell swing: Tänk på att spänna bålen och ”knipa” med rumpan genom hela övningen. Superbra övning som involverar hela muskelkorsetten (bålen), axlar, ben och rumpa.

 

 Bakåtutfall med axelpress: Tänk på att spänna bålen genom hela övningen. Gör 12-15 repetioner på varje ben. Denna övning tränar balans, koordination, ben och rumpa, triceps ("gäddhänget") och axlar. Bakåtutfall med axelpress: Tänk på att spänna bålen genom hela övningen. Gör 12-15 repetioner på varje ben. Denna övning tränar balans, koordination, ben och rumpa, triceps ("gäddhänget") och axlar.

Bakåtutfall med axelpress: Tänk på att spänna bålen genom hela övningen. Gör 12-15 repetioner på varje ben. Denna övning tränar balans, koordination, ben och rumpa, triceps (”gäddhänget”) och axlar.

 "Bakside-benböj": En annorlunda övning som är jobbigare än vad den kanske ser ut. Ligg med lätt anspänd bål och håll benen parallella medan du höjer och sänker dem som på bilden. Kläderna jag har på mig kommer från Wallderinska.se.

”Bakside-benböj”: En annorlunda övning som är jobbigare än vad den kanske ser ut. Ligg med lätt anspänd bål och håll benen parallella medan du höjer och sänker dem som på bilden. Kläderna jag har på mig kommer från Wallderinska.se.

Träning gör dig yngre (på cellnivå!)

  • Åldrandet har enkelt förklarat med kromosomerna att göra. När du tränar påverkas dem till det positiva och på så vis bromsas kroppens åldrande. Träning skyddar kroppen mot livsstilsrelaterade sjukdomar, stress och inflammationer, faktorer som skyndar på åldrandet. Forskningen visar att fysisk träning påverkar åldrandet på cellnivå. Pssst! Från 30 års ålder bör du även vara noga med att få i dig kalcium (t.ex.mjölk och mager ost) och D-vitamin (t.ex. ägg och fet fisk) för att undvika benskörhet.