Om bara några dagar kommer jag att kunna dela med mig av en stor nyhet. Första april för att vara exakt. Och då är det inget aprilskämt så att du vet. 😉 Det är någonting som har påverkat mig väldigt mycket på sistone och jag ser fram mot att få berätta för det kommer att medföra en helt ny dimension livet och i mitt bloggande. Detta pågående ”event” har även fått mig att resonera på ett annat sätt och även börjat planera min träning annorlunda. I dag testade jag för första gången på evigheter att träna med maskiner i gymmet. Det kändes väldigt retro (back to basic) och fick mig att tänka tillbaka på när jag var 20 och jobbade som träningsinstruktör på Nautilus och man förespråkade (efter Nautilus-principen) ett set och 10-15 repetitioner på varje maskin. Väldigt old school.

För mig som är van att träna med fria vikter känns det lite lustigt att sätta mig i en maskin och ”pumpa”. Men det finns faktiskt flera fördelar med att träna med maskiner.

3 fördelar med att träna med maskiner (back to basic)

Kaffepaus i roddmaskinen :-)

Kaffepaus i roddmaskinen 🙂

  • Säker träning: De flesta gymmaskiner har bilder som visar exakt hur du de ska användas och vilken muskel den tränar, vilket gör det väldigt lätt och motiverande att komma igång med sin träning utan att behöva tänka på teknik. Det svårt att skada sig i en maskin så länge du håller dig till manualen.
  • Isolerar muskelgrupper: I en maskin är det väldigt lätt att isolera vissa muskelgrupper för att bygga upp styrka och storlek. Att komplettera med maskiner kan vara bra även för elittränande i uppbyggnadssyfte.
  • Bra för äldre, gravida och rehab: För personer som inte är speciellt vältränade eller lider av någon form av skada kan maskinen vara till fördel att bygga upp styrka i vissa muskelgrupper på ett säkert sätt. Eftersom maskiner isolerar väldigt bra är det lätt att jobba runt vissa skador. Bensparken som ett exempel är fantatisk som en rehabövning för knäskador som ledbandskador och artros. Även när du är gravid är det lämpligt att öka säkerhetstänket genom att införa maskiner.

 

Mitt pass i dag:

Körde lättare och 3 x 15 reps

Benpress

Benspark

Sittande årcurl

Sittande rodd

Latsdrag

axelpress

bicepscurl med hantlar

tricepspress i cablecross

Planka