Denna påskafton förgylldes av min kvalietstid med min pappa och en långpromenad i solen runt Hälsans stig – det natursköna området Råstasjön och Lötsjö. Vilken härlig vårdag det här har varit, jag bli alldeles lycklig när solen skiner!

Mårten tränade i morse och jag passade på att ta pulsen påskformen med en liten HIT-cirkel på fem övningar  för att testa  och lät pappa vara fotograf. Det där med att få till bra bilder är ta mig tusan den största utmaningen med att blogga –  konstformen att illustrera övningarna på ett bra sätt.

Efter promenaden skulle vi gå och ta en snabbfika i Mall of Scandinavia. Jag i min enfaldighet hade fått för mig att det skulle vara folktomt i en shoppinggalleria på påskafton men det var tvärt om. Helt galet att kommersen styr oss på det sättet – att vi umgås med familj och vänner över shopping.

När jag kom hem lagade vi torsk och potatis med sallad. Supergott! Hoppas att du har en riktigt fin påsk. <3

  Träningspepp:  Ta pulsen på påskformen – 5 enkla träningsövningar för hela kroppen (du behöver inga redskap)

Gör cirkeln tre varv och varje övning 60 sekunder, totalt tar passet cirka 15 minuter. Vila inte mellan övningarna men vila 60 sekunder mellan varven. Lägst ner i inlägget kan du se en liten film och hur du gör övningarna in action.

Tåduttar: Gör så här: Stå med fötterna höftbrett isär med händerna på höfterna. Sjunk ner i en knäböj och sträck ut vänster ben och dutta med foten på vänster sida. Dra tillbaka benet till startposition och upprepa rörelsen med höger ben. Fortsätt alternera och försök att hålla dig så lågt ner som möjligt och överkroppen rak. Repetera i 75 sekunder i låg intensitet.

Tåduttar: Gör så här: Stå med fötterna höftbrett isär med händerna på höfterna. Sjunk ner i en knäböj och sträck ut vänster ben och dutta med foten på vänster sida. Dra tillbaka benet till startposition och upprepa rörelsen med höger ben. Fortsätt alternera och försök att hålla dig så lågt ner som möjligt och överkroppen rak. Repetera i 60 sekunder i låg intensitet. Tränar: Ben och rumpa samt flås.

 

Armhävning med rotation: Håller du fötterna brett isär blir det lättare, vill du göra det ännu lättare ställer du dig på knäna. Det ska vara en rak linje mellan axel- höft-knä, inget putande med rumpan och ingen svankande rygg. Placera händerna i höjd med axlarna, händerna ska vara så brett isär att vinkeln i armbågen blir 90 grader i slutläget. Så långt är det likadant som en vanlig standard armhävning. Pressa dig upp, lyft en arm och sträck den mot taket, hela överkroppen roterar med. Vänd tillbaka, sänk dig ner mot golvet och gör om på andra sidan. Tränar: Armar ,axlar och smidighet.

Armhävning med rotation:
Håller du fötterna brett isär blir det lättare, vill du göra det ännu lättare ställer du dig på knäna. Det ska vara en rak linje mellan axel- höft-knä, inget putande med rumpan och ingen svankande rygg. Placera händerna i höjd med axlarna, händerna ska vara så brett isär att vinkeln i armbågen blir 90 grader i slutläget. Så långt är det likadant som en vanlig standard armhävning. Pressa dig upp, lyft en arm och sträck den mot himlen, hela överkroppen roterar med. Vänd tillbaka, sänk dig ner mot underlaget och gör om på andra sidan. Tränar: Armar ,axlar och smidighet. Gör övningen 60 sekunder.

 

Utfallsgång med boll över huvudet Tränar: ben, rumpa, bål och koordination Gör så här: I denna övning håller du en medeltung medicinboll på raka armar över huvudet, vilket gör att du får på ett naturligt sätt fixera bålen. Tänka på ”bålstabiliteten” som det heter på tränarspråk. Gå cirka 15 meter och vänd (allt som allt 30 m) och tänk på att inte stressa. Hellre strikta och fina utfall

Utfallssgång:
I denna övning håller du armarna i sidan och näsan pekar rakt fram. Tänk på ”bålstabiliteten” som det heter på tränarspråk. Gå cirka 60 sekunder och tänk på att inte stressa. Hellre strikta och fina utfall än att gå fort. Tränar: Ben, rumpa, bål och balans.

 

Bergsklättraren: Stå i plankan på golvet eller med händerna på en höjd (stepbräda till exempel) eller med armbågarna på en pilatesboll. Gör knäuppdrag i plankan. Lyft ett knä och för det i riktning mot bröstet, kom tillbaka till plankan. Lyft det andra knät mot bröstet. Du kan välja att lyfta knät vid sidan av kroppen istället för mot bröstet, på andra sidan av armen, mot axeln.

Bergsklättraren: Stå i plankan på underlaget.
Gör knäuppdrag i plankan. Lyft ett knä och för det i riktning mot bröstet, kom tillbaka till plankan. Lyft det andra knät mot bröstet.
Du kan välja att lyfta knät vid sidan av kroppen istället för mot bröstet, på andra sidan av armen, mot axeln. Tränar: mage/bål och ben. Gör 60 sekunder och byt.

 

Plankan: Så i en planka med rak bål och lätt anspänd mage. Håll övningen i 60 sekunder.

Plankan: Så i en planka med rak bål och lätt anspänd mage. Håll övningen i 60 sekunder.