Foto: kamboopics

Jag också! Räcker upp handen och ansluter mig till klungan av kvinnor som någon gång upplevt sexuellt ofredade. Framförallt har den typen av övertramp förekommit i mina tidigare förhållanden. Ett ”nej” är alltid ett nej. Ingen man har rätt att gå över en kvinnas gräns. Varken kommentera eller göra anspråk på en kvinnas kropp utan hennes samtycke. Inte kvinnor heller såklart, vise versa… men vi får väl förmoda ändå, att de flesta våldtäktsfall sker av män …

Dock kan jag inte låta bli att undra vad exakt den stora skillnaden är … för ett pervo…  (om vi utgår från att ”alla män är kåta svin” som bara vill en sak) mellan att lajka en kvinnas halvnakna putande rumpa på instagram (Gud, vet vad han mer gör till den bilden?!) och ge en komplimang på gatan eller på krogen? ”Shysst röv, TUMMEN UPP! ”

Det är ju  som han annars är van att göra, ”gilla”, fast på nätet. 

För du vill ju ha många följare och lajks eller hur? ”The more the merrier”… och ”hud” och ”tillgänglighet” säljer, det har vi fått lära oss av alla social media strateger. Så ena dagen lägger man upp värsta ”porrbilden” på sig själv och för att nästa ta en politisk ton och skälla ut män som kommenterar högt? #Me too …

Ursäkta mig för att vara ”gammalmodig”nu,  men jag får inte ihop det. Vad vill man egentligen med den där ”hej, kom och ta mig- bilden” med rumpan i vädret i bara stringtrosor? ”Bygga varumärke”? Eller är man på riktigt så naiv att man, med den typen av content, inbillar sig att majoriteten av följarna är jämnåriga, generösa balanserade kvinnor? Kom igen liksom?! Herrtidningar såldes för att män skulle ha någonting att runka till. Nu behöver de inte längre betala för bilderna.

Ibland känns det som att hela vår narcissistiska sociala kultur går ut på att objektifiera och exponera oss själva … Det ska plutas och putas, hasas ner och svankas. Dansas i underkläder för att ”inspirera andra”. Kroppsaktivist heter det då. Klä av oss nakna… visa att vi duger trots kvinnliga former. Varför skulle vi inte? 

Dagens titta på mig-våg väcker så många frågor hos mig. Är vi inte intelligenta och påhittiga nog att bekräfta oss själva, visa att vi duger, utan att klä av oss? Och varför tillåter man småtjejer att ha instagramkonton?

Jag tycker precis som du, att det är FÖR JÄVLIGT att kvinnor utsätts för trakasserier och maktmissbruk av män. Det är ALDRIG en kvinnas fel, att en man inte förstår skillnaden mellan ”rätt” och ”fel”. OAVSETT hur hon klär sig eller uppträder. DÄREMOT, i den här häxjakten på busar, kan jag tycka att vi kvinnor bortser lite väl mycket från vårt eget bidrag till en skruvad, extrovert och självbekräftande samhällskultur. Vad tror man det ger för signaler om värdegrunder till våra barn? Framtidens unga kvinnor och män.

Barn gör inte som föräldrarna säger, utan som föräldrarna gör. Tänk på det. <3

//Malin