Om du upplever att  jag plötsligt börjat slarva med stavningen, beror det på att jag råkat krympa mitt fönster i bloggen.  Har kommit åt några knappar och  ser knappt vad jag skriver. Jag måste klura ut hur jag förstorar det igen? Har en MAC, vet du? Kanske har du även refelkterat över  att jag hoppade Torsdagssnacket denna vecka? Gör en paus med intervjuföljetongen, men den kommer igen.

Och GRATTIS på Valborgen för tusan! I morgon är det första maj. Så himla härligt att vädret ville slå om till lite varmare och gemytligare brisar. Vilken fantastisk morgon! Morgonkissen med hundarna blev nittio minuter i ren och skär vårsprallighet.

På tal om vårkänslor: I går var jag och firade Valborg och livet hos Therese. Vi var tre av hennes närmsta väninnor som var bjudna till huset ute på landet i Viksberg, utanför Södertälje. Jag fick stor respekt för Therese vardagspussel när jag satt den dryga 40 minuters pendeltågsresan från Solna till Rönningen där Therese plockade upp mig med bil. Jag som har sagt upp mitt fina kontor på Nytorget för att jag tycker att det är alldeles för lång resväg. (Hör på den!)

Therese kör varje dag den dryga milen från Viksberg till Rönninge station, tar pendetåget till Stockholmsstation och röd tunnelbanelinje vidare till Karlaplan och promenerar därifrån några hundra meter till Garnisonen på Karlavägen 100. Tur & retur!

Hur hon lyckas med konststycket att vara den där kvinnan alla vill vara, är för mig oklart? : Vacker som en dag, rolig som få, smart, vältränad, lagar mat som en gudinna och hennes vita designer-isch-hem är fläckfritt. Dessutom är Therese den minst självupptagna personen jag känner. Jag fattar faktiskt inte hur hon gör? Hon bara äger. Trots att livet inte är enklare för henne än någon annan. Jag vet att hon brottas med saker som gör att livet inte alltid är så lätt. Till och med smärtsamt.

Jag unnar Therese att vara den mest fantastiska person jag känner. Ingen är värd det mer än hon.

Ändå kan jag tyvärr inte hjälpa att jag får ett sting av husmorkomplex när jag kommer hem till Therese och hennes vita välfejade hem. Mitt är ett kaos av klädhögar, pappersansamlingar, hundabajspåsar i köket, tandkrämskladd på badrumshandfatet och dammtussar i hörnen. Verkar ha blivit född utan den där ordning och reda-genen. Typiskt. 😉

Åter till gårkvällen, bubbel och sång; det var otroligt länge sedan jag var på en tjejmiddag och hade så in i vassen trevligt. Det var så himla roligt att äntligen få träffa Therese barndomskompisar. Dessutom visade det sig att samtliga tre (med Therese) har tävlat i Sports Aerobic och sopade mattan med mig i akrobatiska konstformer och det där med att bära upp sin egen vikt. Nu planerar vi en Sports Aerobics Weekend hemma hos Tessan och där de ska träna upp mig under en helg till att bli en tvättäkta sports aerobics trupp-medlem. Målsättningen är att vi ska sätta ihop ett shownummer tillsammans. Nu måste jag satsa på att träna på att stå på händer, maxa i enarmsarmhävningar, hjula, stå på huvudet och träna på att bära upp mig själv. Allt det där som ligger mig i fatet.

Dessutom ska jag ta mig till Dollarstore i Arboga och investera i en hatt. I hatt är du alltid runway-redo! Känns som en väldigt viktig sak. Dessutom skyddar hatt mott solen. En ännu viktigare sak.

Sports Aerobic-gänget med drinkar i hatt.

Sports Aerobics-gänget med drinkar i hatt. Dallas-idyll i Viksberg: jag, Karin, Sofia och Tessan. Tycker det känns trevligt att få visa upp en annan sida av mig, än bara svett och flås. Det här är den där retfulla Insta-bilden, nageln i ögat,  som bara osar “här sitter vi i solen med skumpa och har det mycket trevligare än ni. Haha.”

Nakenmissarna Yngve och Nisse. Så söta och fula på en och samma gång. Dock besitter de båda kattherrarna enastående charm och personlighet.

Nakenmissarna heter Yngve och Nisse. Så söta och fula på en och samma gång. Är matte pälsallergiker, måste man jobba runt problemet. Och att skaffa nakenkatt är ett sätt. Dock besitter de båda kattherrarna enastående charm och personlighet.

Hello, my name is Nisse, I´m living on the seccond floor".

“Hello, my name is Nisse, I´m living on the seccond floor”.”

Varning av kelattack från Yngve - the naked cat.

Varning av kelattack från Yngve – the naked cat. Den nakna rasen kallas Sphynx.

Tessan korkar upp! Lägg märke till den vackra omgivningen horisonten.

Tessan korkar upp! Lägg märke till den vackra omgivningen. Så idylliskt att bo på landet på sommartid. Hundarna skulle älskat det!

Therese hade fixat så himla bra och gott.

Therese hade fixat så himla fint och gott.

Champagne, chokladbollar och jordgubbar – den perfekta balansen mellan nyttigt för kroppen och nyttigt för själen.

Champagne, chokladbollar och jordgubbar – den perfekta balansen mellan nyttigt för kroppen och nyttigt för själen.

Är man liten och saknar päls vill man värma sig under mattes tröja.

Är man liten och pälslös vill man värma sig under mattes tröja.

Varning för ovanligt viga och starka människor i jeans och hatt.

Varning för ovanligt viga och starka människor i jeans och hatt. Det här är alltså vad jag har att utmana mig med de kommande veckorna.

"Häpp!"

“Häpp!”

Nisse ser lika fascinerad ut som jag kände mig.

Nisse ser lika fascinerad och förtrollad ut som jag var.

Tessan hade gjort en fantastiskt god rätt.

Tessan hade gjort en fantastiskt god rätt. Längre ner hittar du receptet. Någonstans här bestäms det att vi ska drilla oss till superform under en sports aerobis weekend med övernattning (såklart) på landet. Ser fram mot det!

Tjejmiddag när den är som bäst.

Tjejmiddag när den är som bäst.

Spänstiga Karin

“Spänstiga Karin”, brukade Therese pappa kalla henne med befog.

Supergod och nyttig rätt med låååång ingredienslista.

Supergod och nyttig rätt med låååång ingredienslista.

 

Toppa med räkor och jordnötter.

Toppa med räkor och jordnötter. Eller valfri proteinkälla.

Tessans vietnamesiska pho bo – Södertälje style
250 g risnudlar
1 tsk olja till nudlarna
1 morot
1 schalottenlök
50 g sockerärter
150 g färska böngroddar
1 dl salta jordnötter
2 skivor biff (à 150 g)
1 msk smör till stekning
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl plockade örter (t ex koriander, basilika och mynta)
1 lime i klyftor
ev asiatisk fisksås

Buljong

12 dl vatten
4/5 dl konc kyckling- eller kalvfond
3 citrongräs
6 cm ingefära
1 schalottenlök

Gör så här:

Buljong: Skär citrongräs och ingefära i grova skivor. Koka upp vatten och fond tillsammans med citrongräs, ingefära och skalad och halverad schalottenlök. Låt stå och dra 1 timme.
Koka risnudlarna enligt anvisning på paketet och spola dem i kallt vatten. Rör ner olja så att de inte klibbar ihop. Lägg i en skål.
Skala och skär morot och lök i tunna skivor. Skär sockerärterna i strimlor. Lägg morot, lök, sockerärter och böngroddar i en skål. Hacka jordnötterna och lägg i en skål.
Stek biffarna i smör i en het stekpanna ca 1 minut på varje sida. Krydda dem med salt och peppar. Låt svalna och skär dem i riktigt tunna skivor.
Sila av buljongen, häll tillbaka i kastrullen och koka upp.
Servera nudlarna i portionsskålar och toppa med strimlade grönsaker, böngroddar, örter och biff. Slå på het buljong och toppa med jordnötter och lime i klyftor. Vill man ha sin rätt lite mustigare och saltare ringlar man på lite fisksås.

Proteinkälla

Toppa med räkor, lax, kyckling eller biff. Välj det du gillar.

Tips!

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden för samtliga allergener. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt matfett.