För mig handlar investeringarna jag gör i mig själv genom att äta sunt och träna om självrespekt. Det är en handling av vördnad för den egna kroppen. Det handlar om att stiga upp till en ny dag och välja sig själv. Det är inte ”egoistiskt” att ta sig den tiden. Du som har familj, att leva aktivt är det bästa du kan göra för dig själv och dem – VÄLJ DIG SJÄLV VARJE DAG. Åtminstone en stund.

Är du en av dem som ursäktar dig med att du ”inte har tid” att träna och äta hälsoamt? Efter du läst klart inlägget hoppas jag att du ser på saken annorlunda och slutar med dumma undanflykter. Att aktivera sig och äta smartare behöver varken bli tidskrävande eller särskilt svårt. <3

Igår gjorde jag en så kallad ”take over” av WAKAI´s instagram, vilket är Sveriges cooalste community för drivna tjejer som tänker större än den box som samhällsnormerna placerat oss i. Under hela dagen har jag livsstilspeppat, delat med mig av tips och om min filosofi om maten, träningen och livet i stort. Om jag ska sammanfatta dessa i ett inlägg tänker att jag gör det enklast efter kategori.

Maten – ”Ät, njut och må bra”

Tankar om mat tar upp stor plats i de flesta människors liv. Alldeles för stor plats än vad den borde. I Sverige är vi förunnade att ens kunna tänka ”diet” , att ”banta” är ett fåfängt privilegium som vi har här i västvärlden. I många andra länder är man glad om man har mat för dagen.

Jag tror på att förenkla det här med mat och att fokusera på helheten istället för på detaljer. Vi behöver energi för att må bra så betrakta mat som någonting positivt som aldrig bör hoppas över. Ägg och keso är för mig två oumbärliga proteinrika livsmedel som jag baserar mycket av min vardagsmat på. Därför får du här fyra måltidstips på nyttig enkel ”snabbmat” som garanterat kommer sänka tröskeln till att äta sunt.

När du försovit dig – ”frukost to go”

Keso, naturella nötter och banan kan rädda din dag

”Världens enklaste lunchlåda”

En lunch på Keso, lax, avocado och morötter håller dig mätt och glad

Middagsmackan

En matig smörgås på rågbröd och pålägg beståendes av keso, ägg och gurka kan absolut funka som en räddare i nöden

Kvällsmelliset

Inte alla, men många av oss 45+ behöver tänka på vikten. Förbränningen vid 45+ är inte densamma som när man var 20…Utan att lägga in någon värdering i det, det är bara så det är. Därför brukar jag som en regel lägga fokus på frukost och lunch och äta lättare på kvällen. Ett kvällmellis på keso/kvarg med osötade bär är ett gott och nyttigt alternativ när du är sugen på något gott sent på kvällen.

Min hälsofilosofi

Så här kan du tänka om du vill:

-Fokusera på helheten. Kontiniutet och paraplytänk är det som gäller för långsiktiga resultat och att må bra.
-Ät relegelbundna fiberrika mål.
– Hoppas aldrig öve måltider
– Somna aldrig hungrig
– Lägg till istället för att dra bort. Fyll livet och magen med så mycket bra saker som möjligt, så får du inte plat smed så mycket skit. ”Amen.”
– Designa livet efter DIG. Aktivera dig gärna lite varje dag istället för att köra in i kaklet då och då. Men gör sånt som funkar för dig. Tråkiga saker får vi sällan in som något återkommande i vardagen.
– Sociala medier-klyschigt kanske? Jag trillar själv i jämförelsefällan ibland, men försök åtminstone att inte jämföra dig med andra på sociala medier.
– Följ inspiratörer på sociala medier i din egen ålderskategori. Tjejer 10-20 år yngre än du har anra förutsättningar. Så var snäll mot dig själv och sätt ingen orealistisk press på dig själv.

Stationsträna på promenaden

För att aktivera dig behöver du inget gym och ”träning” behöver varken göras stort, vara svårt eller ta lång tid. Här får du tips på 4 styrkeövningar som du kan göra som ”styrkepauser” på promenaden och som tränar (nästan hela kroppen)

-Enbensutfall med ”rumpdutt” mot bänk
-Dips mot bänk
-Armhävningar med rotation mot bänk
-Crunches på bänk

Jag lägger ut övningarna på min story så kan du se hur jag gör dem. Repetera rundan 3-4 gånger. Växla gång med träningspaus. Gör så många gånger du orkar på varje övning (8-20 repetitioner) jämför dig inte med andra – utgå alltid från dig själv.