Jag blir så himla glad när jag ramlar över goda och nyttiga recept som är enkla att göra. Helst med så korta ingredienslistor som möjligt. Kom precis hem från en intervju med träningsprofilen Karin Axelsson och vi diskuterade bland annat det ansvar vi bloggare har att dela vettigt innehåll . Tycker alltså vi … (alla tycker olika) Var och en har förstås ansvar för sitt eget liv och som expert kan man  inte “rädda en hel värld”, men som influenser på ett av Sveriges största hälsomagasin, kan jag åtminstone VÄLJA att lyfta bra bra saker –  som snabbmat och “bönpasta med linser och rostade grönsaker” , hellre än skrovmål i hamburgerkiosken. Har du inga middagsplaner i kväll, får du här ett supergott recept på glutenfri och fiberik “pasta” att förgylla aftonen med. Bönpastan är både proteinrik och mycket smalare (mindre energi) än vanlig pasta, men minst lika god. Om inte till och med godare? Smaken är delad, avgör därför själv. Bon appetit! 🙂

Bönpasta med linser & rostade grönsaker

Vardagsmat med Malin | Har du testat proteinrik bönpasta? Recept på vegetarisk, god och nyttig middag (glutenfri med lågt GI)

Nyttiga läckerheter från det ekologiska köket.

Du behöver

Ca 1 kg blandade grönsaker, t ex: sötpotatis, butternutpumpa, morot, palsternacka, rotselleri

2 rödlökar

3 msk olivolja

salt och peppar

1 msk flytande honung

1/2 citron, saft och *zest

1/2 kruka timjan

2 dl små linser, kokta

1 pkt bönpasta 200 g

salt och peppar

*Zest gör du genom att riva det yttre skalet på citron eller lime på ett rivjärn.

Gör så här

Skala och dela grönsakerna i bitar, klyfta löken.

Lägg i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta ca 15 minuter, ta ut och ringla över honung samt strössa över lite färsk timjan. Rosta ytterligare 10 minuter. Ta ut och blanda med kokta små linser.

Blanda nykokt bönpasta med rotfrukter och toppa med grovriven parmesanost, basilika och pinjenötter.

Tips! Vill du ha en krämigare pasta , servera med snabbaste tomatsåsen: Fräs 1 hackad gul lök och 1 pressad vitlöksklyfta i olja utan att det tar färg. Tillsätt 1 burk krossade tomater och koka ihop i ca 15 minuter. Mixa såsen med 1 msk crème fraiche. Vänd ner en näve grovhackad basilika och smaka av med salt och peppar.

Tack Risenta.se för inspirationen!

Fler recept på god vardagsmat

Grön soppa

Vardagsmat med Malin: Grön och god soppa (perfekta kvällsmålet!)

Ugnsbakad lax med teryakisås

Vardagsmat med Malin: Ugnsbakad lax teriyakisås