Jag har fått en hel del fin respons på sistone för bloggen och flera mejl från er läsare. Jag betar av mejl vart eftersom och jag tycker att det är jätte roligt med både feedback och frågor och lovar att svara på samtliga. Ingen fråga är för ”dum” för att besvaras. Här är en läsarfråga från ”Lisa”:

Veckans läsarfråga: ”Hur får jag tillbaka min motivation?”

Hejsan Malin! Hur kom det sig att du började träna? Och vad tränade du? Jag tränade stenhårt tidigare i många år men sedan en tid har jag tappat motivationen och diciplinen helt och hållet och gått upp mycket i vikt på kort tid. Vad är ditt bästa tips att komma på banan och med hur?

Tacksam för svar!/ Kram Lisa

Hej Lisa,

Tack för ditt mejl. Alla kör vi fast mellan varven  och de där med motivation är någonting man får jobba för varje dag i veckan och året om – även jag. Det är varför jag har valt att kalla min blogg för just ”vardagspepp”.

Mitt förhållande till träning var komplexfyllt under hela min barndom. Jag insjuknade i turberkulos som liten och åkte in och ut på sjukhus under mina tre första levnadsår vilket gjorde mig både introvert, stillasittande och rund. Jag var länge den som blev vald sist till fotbollslaget i skolgymnastiken och livrädd för att hoppa bock. Någonstans i nioårsåldern tröttnade jag på att vara utanför och började motionera och gick ner i vikt. Under hela skoltiden tränade jag ”allt” som gick att träna och med en enda drivkraft –  jag avskydde att vara dålig! Gick senare ut både högstadiet och gymnasiet med högsta betyg i idrott.

Det enda jag egentligen tyckte var genuint roligt var ridning och löpning. Löpningen var jag riktigt duktig i och anledningen till varför jag fick så bra betyg. Jag kommer fortfarande i håg hur jag njöt när jag kom in i ett sådant där flow och fossingarna nästan flöt över marken . Att jag inte satsade på friidrott som ung är fortfarande en gåta för mig. När det kom till ridningen var jag väl också en helt okej talang i sadeln men för mig var det kontakten med djuren som var grejen. Djur och natur har alltid varit viktigt för mig och min mindfulness. När jag blev äldre började jag styrketräna och utbildade mig senare till personlig tränare och hälsopedagog. Jag försöker att göra någonting aktivt varje dag och tränar för att må bra.

Som svar på din fråga: När det kommer till det här med träning och motivation tror jag att det viktigaste är att göra något som du gillar. Något som du kanske gjorde när du var yngre och förknippar med ren och glädje (och inte prestation)? En träningsform inom vilken du känner dig ansträngningslös på det mentala planet. Eller så är det dags att testa något nytt? Vi människor bär på så många outforskade talanger men det gäller att ta reda på dem.  Ett annat sätt kan vara att anmäla dig till ett lopp eller annan utmaning så att du har ett tydligt mål att jobba för. Underskatta inte heller vardagsmotionens inverkan på hälsan och vikten. Du vet det där vi experter tjatar om: Cykla till jobbet istället för att åka buss, ta trapporna istället för hissen och gå ett extra varv med hunden på kvällen.

Lycka till!

Kram

Malin

Jag tyckte löpning var roligt som ung. Även om konditionen är sämre i dag (än när jag var 18) känns det fortfarande relativt ansträngningslöst att plocka fram löparskorna och ta en tur.

Jag tyckte löpning var roligt som ung. Även om konditionen är sämre i dag (än när jag var 18) känns det fortfarande relativt ansträngningslöst att plocka fram löparskorna och ta en tur. Kanske även varför jag valde att starta Sveriges mest spridda löparcommunity för kvinnor? Thebabynetwork.se

Här sprang jag i mål på Women´s Health Half Marathon förra året.

Här sprang jag i mål på Women´s Health Half Marathon förra året. Sprang 5 lopp förra året: Adidas Take over Sthlm, WHHM, Color me rad, Nike 10 K och Midnattsloppet.

Hästarna var (och är fortfarande) ett stort intresse hos mig som jag förknippar med så mycket värme och livskvalitet.

Hästarna var (och är fortfarande) ett stort intresse hos mig som jag förknippar med så mycket värme och livskvalitet. Jag vill gärna ha min egen häst i framtien.

Läsarfrågan

Undrar du över något som du vill ventilera, vad som helst, så mejla till vardagspeppmedmalin@gmail.com. Naturligtvis respekterar jag din integritet och önskan om att få vara anonym.