Tror de flesta av oss har en rätt klar bild av vilka vi är när vi är under press?  Vi  lever ju större delen våra liv under extrem inre och yttre press: I hemmet och på jobbet, pressen vi får från massmediala ideal men framförallt pressen vi sätter på oss själva. Jag upplever att de flesta av oss vet vilka vi är så länge vi är i våra olika roller och alter egon: Chica karriäristan i  kostymen, tryggt tillbakalutad mot visitkortet. Bullbakande mamman som jonglerar livspusslet med en hand. Frugan som alltid ”vill”. Den goda lyssnaren och kompisen som alltid har tid för en kaffe. Atleten som aldrig backar för ett extremhinder. Och så vidare.

Kickarna av det intensiva och uppskruvade livet får oss lätt att känna oss färgstarka, fräcka och bekräftade. En mobil som ständigt ringer och piper. Lajks på målgången i maraton. Wellness, vår tids ideologi! Bekräftelse på att vi finns. Att vi räknas. Finns det något mer beroendeframkallande än det?

Men vem är du när du ligger i soffan och gör ingenting? Du vet det där med att ”lajka” sig själv inifrån och ut … Bli kompis med ”jaget”. Bli mer ”jag-stark”. Få mer självkraft.

Tror vi över lag behöver bli mindre ”duktiga” och bättre på att göra ingenting. Det är nyttigt att ha lite ”tråkigt” ibland. Det mentala utrymmet som tristessen skapar, ger dig tid att ifrågasätta tillvaron och prioritera rätt. Vi behöver inte alltid befinna oss mitt i en självförverkligandet process, stå på tå och serva andra. Vi är inte sämre människor för att vi sätter ner klacken och tar en paus. Snarare är det ansvarstagande och sunt att granska våra liv med lite distans. Stanna upp, lyssna inåt och ifrågasätta vad som är egentligen är viktigt här i livet och ge sig själv svar på frågor som: Hur mår jag? Vad vill jag? Vad ska jag välja att göra nu?

En av mina absolut viktigaste insikter är att vara mig själv innan jag gör. Att göra saker för att jag vill, inte för att jag kan. Att vara cool och tacka nej till nya utmaningar,  även när en ûbertaggad människa skriker i mitt öra att ”Malin, kom igen! Detta är en mööööjlighet för dig!!!”

Inför semestern så tipsas det det ofta om olika hälsokurer. Som det där med att detoxa, för att bli av med sockersug och rensa kroppen från gifter. Men lika viktigt är det att låta hjärnan vila från information och intryck. Faktiskt är det under mina vilsamma stunder som jag oftast får mina största snilleblixtar. 😉

 

4 tips för att bli mindre ”duktig” och mer ”jag-stark ”:

Vem är du när du gör ingenting? 4 tips för att bli mer "jag-stark"

Vem är du när du gör ingenting? Vi är inte sämre människor för att vi sätter ner klacken och tar en paus. Snarare är det ansvarstagande och sunt att granska våra liv med lite distans. Stanna upp, lyssna inåt och ifrågasätta vad som är egentligen är viktigt här i livet och ge sig själv svar på frågor som: Hur mår jag? Vad vill jag? Vad ska jag välja att göra nu? Foto: Katriina Mäkinen

Stanna upp (och spara tid)

Tid är det värdefullaste vi har. Att våga stanna upp och lyssna inåt kan ofta vara oerhört tidsbesparande- värdefull tid som man annars hade konsumerat om man rusat på i samma tempo som tidigare. Att stanna upp kan leda till radikala men nödvändiga livsval kring relationer och arbete.

Säg ja till tristess

Hjärnan vilar när den är uttråkad. Det brukar även leda till mer kreativitet och snilleblixtar. Hjärnan reder även upp och sorterar tankar, minnen, drömmar och fantasier.

Öva på att göra ingenting

Träna dig på att inte reflexmässigt plocka upp mobilen så fort du har en sekund över. Eller lämna den hemma ibland. Se istället vad som händer om du testar att göra ingenting. Du kanske blir förvånad över hur skönt det faktiskt är?

Låt hjärnan checka ut

Vi behöver hjälpa våra hjärnor att koppla av. Ett sätt att minska på stressen kan vara att ta bort jobbmejlen från telefonen för en vecka eller två, eller så länge man har möjlighet. Även att ta en paus från sociala medier och göra en så kallad ”digital detox”. Man kanske inte alltid behöver rapportera alla sin ögonblick? Lever man ständigt online är det ju lätt att man missar ögonblicken när de händer, eftersom man är så jäkla upptagen med att rapportera. Jag brukar ta aktiva pauser från mobilen och till exempel när jag rastar hundarna. Tycker även det är shystare rmot dem att vara en närvarande matte och hänga med i vad som händer runtomkring. Vi tar även paus från socaiala medier efter arbetstid hemma hos oss. Det enda jag brukar göra är att dela min blogg på Facebook på kvällen, eftersom att fler verkar vara online då. Det kan även vara en god ié att sova med mobilen i ett annat rum.

 

Du kanske också gillar … (#meravdig )

 

Missa inte!