Bilden är lånad av Tropicana

Nästan alla jag träffar som kastrerat sina hanhundar påstår att det är det bästa de gjort. Men alla kastrationer blir inte till det bättre. Det är Ninja ett levande bevis på. Ninja som redan var en osäker hund, blev ännu mer osäker när jag, mot mitt bättre vetande, tog mandomen ifrån honom. Vi hade testat en kemisk kastration med chipp, “light-versionen” som inte gav några som helst biverkningar,  innan vi gjorde det fullt ut. Men det visade sig vara en oerhört blek jämförelse med det kirurgiska ingreppet.

Jag som blivit invaggad i föreställelsen att operationen skulle få en lugnande effekt, förvärrade istället Ninjas mentala hälsotillstånd. Fastän att jag tycker det känns lite jobbigt att dela med mig av det här  …  och klandrar mig själv för att jag inte gjorde bättre research … vill jag ändå dela med mig av mina erfarenheter av kastration, då det talas väldigt lite om bieffekterna [källa ] av det här ingreppet som görs av veterinären på löpande band. Det kan vara smart att göra ordentlig research och verkligen både tänka- och prata igenom för- och nackdelar med ingreppet med veterinären  INNAN du skrider till verket … det kan såväl bespara dig dyra pengar som din hunds hälsa.

Viktigt att tänka på: Gör noga research och prata igenom beslutet med din veterinär … Analysera din hunds mentala hälsa innan. Kontrollfrågor att ställa till dig själv: Kommer han verkligen må bättre av mindre testo (självförtroende) i kroppen? Eller gör du ingreppet för att “alla” andra gör det … för  att du tror att det nödvändigtvis måste ingå i hanhundskonceptet? Kommer han må bra av att eventuellt trubbas av och bli slöare … gå upp i vikt osv?

OBS! En  kastration kan absolut ha en lugnande inverkan på hunden, men det är inte lösningen på ett invant dåligt beteende.

Få tillbaka pengar på veterinärbesök:  Det finns tyvärr inget högkostandskort att få för djur, men kvitton från veterinärbesök med diagnos kan du skicka in till ditt försäkringsbolag och således få tillbaka en del av pengarna. Det visste inte jag förrän jag tills för bara ett tag sedan.

Det var mina bästa tips i det här ämnet från mig till dig och egentligen allt du behöver veta. Du som orkar kan läsa vidare  … Annars “ses” vi i morgon. Kram och fin fredag. <3

 

Kastration eller inte kastration?  Två hundar med samma gener men två helt olika resultat.

Viktiga kontrollfrågor att ställa till dig själv innan du kastrerar din hund

En otroligt talande bild: Osäkra Ninja med svansen mellan benen och trygga Nitro som en groda med benen rätt ut.

Det kan vara rätt utmanande med två jämnåriga hanhundar… kullsyskon som i vårt fall. Nitro var den av de två som led mest av sin könsdrift, ylade efter tikar och skällde ut andra hanhundar. Ninja var betydligt lugnare i det avseendet men var ofta bitsk mot människor och i synnerhet främmande män. Och två hanhundar triggar varandras reaktioner. Jag skulle aldrig rekommendera någon att köpa TVÅ valpar samtidigt ur både logistik och uppfostringssynpunkt …  Jag  kan tycka att det var lite oansvarigt av uppfödaren att hon inte avrådde mig i det läget.

Du kanske också gillar … https://malinnylen.com/6-solklara-halsovinster-med-hund

Trots att en kastration är ett radikalt ingrepp, det går ju inte att få det ogjort om man säger så … klassas det som en lindrig operation på hanhundar … När jag bestämde mig för att kastrera mina hanhundar trodde jag naturligtvis att jag gjorde någonting bra … att operationen skulle få en lugnande effekt. Att de skulle må bättre utan alla hormoner som levde runt i skallen på dem.

Du ska veta att jag klandrar mig själv så här i efterhand…  för att jag inte gjorde bättre research inför  ingreppet… men “alla” sa ju att det var så himla bra? … och när jag beställde ingreppet ställde mottagningen inga som helst kontrollfrågor. Jag bokade bara en tid och sen var det dags. På själva dagen lämnade jag in dem på djursjukhuset på morgonen och hämtade dem med taxi runt tvåtiden på eftermiddagen. Nitro hade vaknat ur sin narkos och var jätteorolig, skrek och var förvirrad samt gjorde alla andra hundar oroliga på uppvaknandet. Båda var rätt medtagna och det Tindra och Gösta blev tvungen att komma över på kvällen för att hjälpa mig att rasta två nyopererade ynkliga knattar med tratt.

Kort därefter började problemen med Ninja som jag upplever efter hand har tilltagit i styrka. Jag gjorde en hälsoundersökning hos veterinären för att försäkra mig som att det inte var några fysiska problem som triggade hans reaktioner. Rädsla som tar sig i uttryck som aggression. Vi har verkligen försökt att skapa en så trygg miljö för Ninja som vi bara kan. Både hemma och på nya kontoret. Kontorsmiljön är fortfarande ny och jag försöker att vänja dem successivt. Än så länge verkar hemmiljön vara den enda platsen som Ninja är riktigt trygg på. Så fort vi är i citymiljö … på pendeltåget och på vägen till jobbet ser han faror överallt. Det kan vara allt från främmande människor till slamrande dörrar eller motorljud som triggar hans rädsla. För oss pyttesmå saker som får honom att hoppa högt. Jag tycker så himla synd om honom för det måste vara superjobbigt att vara så himla rädd för allting. Men jag tycker även synd om Nitro som får storebrorrollen då Ninjas reaktioner tar allt fokus.

Viktiga kontrollfrågor att ställa till dig själv innan du kastrerar din hund

Ninja på hälsokontroll för att försäkra oss om att det inte var något fysiskt fel som triggade hans kraftiga reaktioner.

För Nitro har kastrationen varit till det bättre … Han är mycket lugnare och ylar inte längre efter löptikar. Den enda bieffekten Nitro har drabbats av är lite extra hull som konsekvens av ökad aptit samt att han har blivit lite slöare än tidigare. Två syskon med samma sociala arv och förutsättningar, men som har utvecklats två helt olika individer och personligheter.

Jag och Ninja är väldigt tighta … Han är väldigt ”mattig” och vill helst av allt vara hos mig … Men jag börjar tro att det bästa för Ninja kanske vore att omplaceras i en mer harmonisk miljö på landet … hos snälla, hunderfarna människor som kan ge honom trygghet och  kärlek … Även om det skulle kännas fruktansvärt sorgligt måste jag/vi i första hand tänka på Ninjas bästa.

Viktiga kontrollfrågor att ställa till dig själv innan du kastrerar din hund

Jag och Ninja har ett speciellt band.

 

I går var en extra utmattande dag … Det började med att Ninja blev rädd när ytterdörren på kontoret slog igen. En helt normal vardagshändelse med andra ord. Efter den incidenten satt han och darrade som ett asplöv hur länge som helst. Efter kontoret åt vi lunch på en lugn uteservering på Odenplan … Det var bara vi… Marie, jag och hundarna. Nitro slängde sig som vanligt ner på golvet… trygg…  som ett kryss med benen rakt ut. Det är sån han är … ”Korven”. Som en liten ”Tjuren Ferdinand”… fast hund. Ninja, stackarn, pendlade mellan att sitta i mitt knä och trycka under stolen. När vi kom hem somnade han direkt i sin korg. Jag kände mig trött och lite uppgiven och skrev det här inlägget i förhoppningen om att det ska hejda någon annan från att begå samma misstag som jag.