– Hade jag inte varit nära att gå in i väggen, hade jag inte haft den självkännedom som jag har i dag. Jag är på ett sätt tacksam för att jag fick min “wake up call”  och tvingades börja göra saker annorlunda och bryta mönster. I dag är jag lugnare och klokare, en bättre mamma och partner och kan hantera jobbiga situationer på ett mycket bättre sätt än tidigare. Mycket tack vare yogan”, hon rätar på sig i fåtöljen där hon sitter och flyttar närmare. Shirin sänker rösten och tittar mig förtroligt i ögonen medan hon säger det: “Malin, jag kan ärligt säga att yogan räddade mig från utbrändheten.

Yogan gjorde Shirin till en lugnare och mer inkännande mamma, partner, vän och yrkeskvinna.

Yogan gjorde Shirin till en lugnare och mer inkännande mamma, partner, vän och yrkeskvinna.

När man träffar hälsoprofilen, journalisten och yogainstruktören Shirin Djavidi slås man av lugnet hon inger och hur hon nästan flyter fram på marken där hon går. “Grace”, är ett ord som kommer upp i mitt huvud. Det är otroligt svårt i dag att föreställa sig att denna überfräscha kvinna, hälsan personifierad, bara för tre år sedan sjukskrevs på grund av utmattningssyndrom. Hon levde ett hektiskt Storstockholmsliv som tvåbarnsmamma och fru, frilansjournalist/mångsysslare och egenföretagare. Under den mest uppskruvade perioden lanserades hennes kosttillskottssamarbete “Shirins val” tillsammans med ett av marknadens absolut största (och mest seriösa) leverantörer och hon storsatsade inför maraton. Hennes första träningsbok “Träna dig 10 år yngre” hade nyligen släppts också. Shirins hälsotillstånd förvärrades till akut och tillsist kom den oundvikliga dag då allting brast och hon fick blåsa av samtliga redaktionella deadlines.

Shirin var mitt uppe i sin satsning inför maraton när bägaren rann över.

Shirin var mitt uppe i sin satsning inför maraton när bägaren rann över.

– Konkurrensen i tidningsbranschen är tuff och det var fruktansvärt läskigt att ringa mina uppdragsgivare och avbryta mitt i jobblämningar. Som tur var visade samtliga berörda parter stor empati och förståelse, vilket jag än i dag är oerhört tacksam över.

När jag sjukskrevs av läkaren kände jag mig först fruktansvärt tom i både kropp och själ och visste inte vad jag skulle ta mig till? Jag fick ju liksom ingen handlingsplan med mig hem från läkaren. Jag förstod att jag på egen hand var tvungen att ta ansvar för min situation och agera konstruktivt för att bli frisk. Meditation visste jag ju var bra, men jag var på tok för rastlös för att sitta stilla och meditera.  Jag minns hur jag tvingade mig till att börja meditera. Med hjälp av appen “Mindfulness” satt jag där hemma, oharmonisk som sjuttsingen, i min orange fatboy och undrade hur lång en minut möjligen kunde vara? Jag fick riktigt kedja mig fast mentalt (bildligt talat alltså) och tvinga mig igenom några minuter i taget.

Förändringsprocesser i livet är jobbigt och kan vara otroligt smärtsamt när man är mitt uppe i allting. För Shirin tog det ett år att läka huvudet och två år att komma igen rent fysiskt, eftersom det mentala började läka, kom de fysiska skadorna. Som hälseneinflammation och slemsäcksinflammationer i fötterna. Det var som en slags reningsprocess som jag bara skulle gå igenom. Det var någonstans mitt i allt det där som hon kom på idén att utbilda sig till yogainstruktör.

– Det tog ungefär 40 år för mig att komma på vad träning egentligen handlar om, att det är ett samspel “fifty fifty” av den mentala– och den fysiska biten. Tidigare hade jag tränat mer prestationsinsriktade sporter som löpning, tennis och styrketräning och förknippade träning med svett och mjölksyra. Jag förstod det fysiska med yogan men hade  inte tagit mig tid för att förstå essensen av den. Från att ha ständigt matat den fysiska kroppen började jag nu fokusera mentalt och sakta men säkert hittade jag min balans. Förändringsprocessen är jobbigt och mycket handlar om acceptans. Jag tror att om man en gång har varit utbränd är man ärrad för resten av livet – man blir helt enkelt tvungen att göra en hållbar livsstilsförändring.

I dag lever Shirin och hennes familj utomlands på Mallis, en spansk ö  storleksmässigt  jämförbar med Gotland. Hon frilansar fortfarande som träningsjournalist, har två fasta yogaklasser i veckan och smygit igång PT-verksamheten igen och samarbetar med arrangerade svenska träningsresor. Shirin beskriver det spanska livet som väldigt annorlunda mot Stockholm och invånarna som mycket vänliga samt livet som mycket mer kvalitativt.

Mamma Shrin med Stella (på armen) och Luna.

Mamma Shrin med Stella (på armen) och Luna.

Shirin beskriver livet på Mallis som mer kvalitativt och att man kommer närmre varandra.

Shirin beskriver livet på Mallis som mer kvalitativt och att man kommer närmre varandra.

– Livet är lugnare och enklare och man lever framförallt mycket mer här! Man kommer närmare familjen och man har mer tid för varandra. På Mallis är det ingen stress och vardagslivet erbjuder mer utrymme för spontanitet. Här har vi tillgång till friluftsliv som vandring och surf och har man en dag ledigt kan man gå på marknanden eller plocka apelsiner. Det tog ungefär ett år för att planera flytten från ax till limpa och ytterligare ett år av logistisk innan vi kände oss tillfreds på ön.

På frågan hur det kom sig att familjen valde att flytta till just till Mallis svarar Shirin:

– Jag och tjejerna hade semestrat på Mallis 10 år i rad och totalt förälskat mig i ön. Ända sedan jag och min make träffades från allra första början har han velat flytta utomlands. Jag var länge “bromsklossen” men plötsligt kändes det som helt rätt läge att flytta. Vi har aldrig varit särskilt fyrkantiga av oss och ser på livet som ett enda stort halvorganiserat äventyr.

Faktaruta

– Det var oerhört läskigt att säga upp jobb mitt i deadlines.

– Det var oerhört läskigt att säga upp jobb mitt i deadlines.

 

Namn: Shirin Djavidi

Ålder: 44

Familj: Maken Jonas, döttrarna Luna och Stella och hunden Dino

Gör: Yogainstruktör och personlig tränare. Frilansande journalist.

Instagram: @shapebyshirin och @sky_training

Blogg: http://www.healthyliving.se/shapebyshirin/

Känner du dig trött och är orolig för att du håller på och bränner ut dig? Läs den här artikeln!

I riskzonen för utmattningssyndrom – här är 7 tecken på att du håller på att drabbas

I dag håller Shirin yogaklasser två gånger i veckan.

I dag håller Shirin yogaklasser två gånger i veckan.

På Palma bor det ungefär 4000 registerade svenskar men även många andra nationaliteter.

På Palma bor det ungefär 4000 registerade svenskar men även många andra nationaliteter.

Shirin jobbar med svenska arrangerade träningsresor på Mallis.

Shirin jobbar med svenska arrangerade träningsresor på Mallis.

Shrin gillar det enkla livet och t.ex. att plocka apelsiner tillsammans med familjen.

Shrin gillar det enkla livet och t.ex. att plocka apelsiner tillsammans med familjen.

Det kryllar av färger på marknaden.

Det kryllar av färger på marknaden.

Träningsprofilen Shirin Djavidi: – Yogan räddade mig från utbrändheten