I fjärde och sista filmen i YOGADIALOG pratar vi ideal och huvudstående. Vad är det då med yogan och att stå på huvudet? Har det en funktion? Eller är det bara snyggt?

Tydligen har folk stått på huvudet sedan urminnes tider (läs innan Instagram) Huvudstående kallas “kungen av alla yogapositioner”. Bästa uppåttjacket för trötta kontorsskallar (den klassiska eftermiddagsdippen du vet) … Har du ingen kompis att ta hjälp av går det lika bra med en vägg. Jag kan ärligt säga att jag klarar att stå själv, utan vägg eller annan hjälp, bara någon sekund (på sin höjd) innan jag ramlar. Ingen är nybörjarstark. Alla är vi barn i början. Det är bara att nöta, nöta som gäller! 

Det är med ideal … En vältränad kropp har blivit vår tids absoluta statussymbol. Vi skryter inte längre (så mycket ) om pengarna på baken eller sommarhuset i Hampton … Nu skryter vi om extremlopp och hur många maraton vi sprungit. Vi är så jäkla kåta på lopp. Du är typ ingen motionär innan du har sprungit minst ett maraton. Och med en svensk klassiker (den nya “tjejmilen”) i CV:t tar du dig längre anställningsintervjun. Det visar att du är en slutförare – en ultradriven person som klarar av att sätta upp- och genomföra långsiktiga mål, samt är lite bättre än de som “bara” tränar för välmåendets skull 😉 Men det är klart. Det är inte vem som helst som genomför en svensk klassiker. Det måste ju vara något fel i huvudet om du frivilligt utsätter dig för något så överjävligt, haha. Men den åsikten får stå för mig. Vi är alla olika. Tur är väl det. 🙂

Precis som jag säger i början av filmen är det lätt att få intrycket utav “uppvisningsyogan” som du ser på sociala medier, att du måste vara både super skinny och akrobat för att yoga. Men om det är någonting jag har lärt mig under samtalen med Josefine är det att yoga handlar om insidan, inte utsidan. Yoga handlar om rikta snäll-fokus mot sig själv, andas och komma ner i varv …  “Härvarande”. Sen finns det ju olika fysiska grader av yoga … Asthanga-, Hatha-, Kundalini-, poweryoga …  (you name it) Kärt barn har många namn.

Det där att man blir jättesnygg (som Josefine) och får det där hälsosamma glowet som “alla” jagar,  är  ju en trevlig bieffekt som kommer av både yoga och annan träning, i kombination med bra mat, mindre stress och sunda rutiner.

Nog tjatat från mig, hoppas du ska gilla filmen! “Namaste” <3 Eller … HIGH FIVE på re! 😉

 


Jag vill passa på att tacka briljanta Josefine för ett dynamiskt samarbete. Annelie Edsmyr för jobbet med filmerna. Fotograf Katriina Mäkinen för hjälpen med de infällda bilderna. Sist men inte minst vill jag tacka våra partners: Odd Molly som gör världens snyggaste yogakläder, Bodystore – en av Sveriges absolut största hälsokostbutiker på nätet som erbjuder (nästan) allt för din yoga och Vita Coco, vars kokosvatten jag verkligen ÄLSKAR. Tre företag som delar samma värdegrunder kring hälsa som vi. TACK för att ni valde att samarbeta med oss … Trots att vi inte är några “youtubers” eller har flera hundra tusen followers.

YOGADIALOG – om huvudstående

Övning ger erfarenhet 😉 Foto: Katriina Mäkinen

YOGADIALOG – om huvudstående YOGADIALOG – om huvudstående YOGADIALOG – om huvudstående