En sak vet jag om stress: Du vänjer dig. En kompis (Felicia) berättade om ett experiment med en groda som fick simma runt i en gryta med vatten som långsamt, långsamt värmdes upp till kokpunkt. Trots att temperaturen gradvis hettades upp, flydde den inte vattnet. Den vande sig och såldes kokades den till döds. Precis som med grodan är det med oss: Stress, miljöförstöring, män som slåss, destruktiva arbetsförhållanden, elände som vi ser på tv. Vi vänjer oss. Vi accepterar det som en del av vår vardag. Vi bryts sakta ner mentalt och fysiskt. Vi dör. ”End of the story”.

Inte hade du stannat kvar i en relation om du hade fått en örfil på första dejten? Då hade du gått på studs, eller hur? Så är det även med stress. Det är sällan så att en livssituation accelererar från noll till 100 på tre sekunder, eller hur? Men så blev det lite för mig i början på året. När jag kom hem från en träningsresa med Aftonbladet Söndag (utan internet) och skulle lansera Cykla till New York och fixa fest (ett omfattande projekt som egentligen hade krävt ett halvårs förberedelser) på två månader, byta revisor … och sätta ihop YOGADIALOG och se till att alla partners blev nöjda. Under tiden som Josefine hade retreat i Indien, en frånvaro som hela tiden förlängdes.

Ärligt talat, kände jag mig jävligt frustrerad där ett tag. Kände mig som ”livets bitch”, som hamnade i skottlinjen av ”allas” viljor. Idioten som fick ta skit för att ”andra” inte brydde sig. Men sen insåg jag en sak om mig själv: Det är är MITT eget fel. (Ingen annans) JAG tar på mig för mycket. Det går av bara farten. Kan räkna upp flera exempel på situationer när jag lovat mer än vad som egentligen krävs utav mig …

Ett tag kände jag mig som ”livets bitch” … Foto: Katriina Mäkinen

 

Ta jobbet jag gjorde i ToppHälsa i höstas som exempel. Vi fotade 9 hemträningsövningar – ” Träna hemma med PT-Malin”.  Ett marknadsföringsjobb som krävde en del förberedelser och en hel arbetsdag att göra. Och som om det inte var nog, hittar JAG på att jag även ska filma samtliga övningar som en extra träningsservice på bloggen.

Vem gör nåt sånt? Jo, jag! ”Note to self”. Jag har tre saker måste jag jobba på resten av det här året: 1) Att värdera mig själv och min tid högre. (Hellre inte jobba alls än lyfta lön som en bomullsplockare.)  2) Skala ner. (Att inte övergöra saker och ting. För vad? Bekräftelse?)  3) Fokusera på mig själv och inte bry mig så mycket om vad andra gör och tycker. Lägga förväntningarna på en mer sund nivå (och på så vis slippa att bli besviken)

När livet går i 190 knyck är det lätt att man underminerar sig själv. Just därför är återhämtning så viktig – att du hittar balans mellan prestation och ditt varande. Här är andra avsnittet av YOGADIALOG och där Josefine (”farsan Baloo”)  försöker lära mig (”Mowgli”)  kroppsscanning och att slappna av utan prestation. Tanken är att du, efter att ha sett filmen en gång, bara ska kunna lyssna på Josefines härliga röst och göra övningen hemma i ditt vardagsrum. ”Namaste” <3

YOGADIALOG är ett samarbete mellan mig och Josefine, Odd Molly, Bodystore och Vita Coco.

 

YOGADIALOG – om konsten att slappna av

Roligt att så många har kommenterat de fina yogakläderna från Odd Molly. Även om jag har långt kvar innan jag kan kalla mig själv för ”yogaperson”, känner jag mig lite mer yogi-sch i denna fina outfit.